La volta catalana és una tècnica de construcció tradicional catalana que consisteix a cobrir un espai amb maons plans de terracota cuita formant una volta que descansa sobre bigues de ferro o fusta.

L’interès en aquesta tècnica d’arquitectura està creixent actualment, ja que és altament eficient des del punt de vista estructural i es treballa amb materials econòmics d’origen natural.

 

¿Quin és el seu origen?

 

La tècnica emprada per construir la volta catalana es va desenvolupar al voltant del segle XV a Catalunya. Durant la meitat del segle XVIII, es va popularitzar ràpidament en les construccions urbanes, ja que permetia reduir els murs de càrrega en els edificis i aportava una gran resistència i durabilitat.

A partir del segle XIX es va aplicar a les construccions nobles dels eixamples de l’època de la industrialització, com l’Eixample Cerdà de Barcelona.

Encara que el motiu principal d’emprar aquesta tècnica va ser per raons pràctiques, amb el temps, es va adaptar per decorar les plantes baixes dels masos i cobrir els seus sostres amb una sola llum.

 

La volta catalana a cases i masies

 

Alguns dels sostres que cobrien les cases i masies de l’Alt Empordà van acabar coberts per reformes i rehabilitacions de cases i edificis. Per aquesta raó, els sostres amb voltes catalanes van quedar amagats com a falsos sostres, ja que es van substituir per plaques de guix o sostres modelats.

Però avui dia, molts dels projectes de reformes arquitectòniques aprofiten la volta catalana com a element de decoració per aportar ambients moderns i contemporanis.

Si estàs pensant a comprar una casa com a segona residència a Figueres o a l’Alt Empordà, contacta amb nosaltres i t’informarem. A Catalana d’Habitatges disposem d’un ampli ventall de cases de poble a reformar. Consulta’ns sense cap compromís!

Contacte comercial: cial@catalanahabitatges.com / Tel. + 34 972 67 03 22

 

Foto de I, Vicens, CC BY-SA 3.0