T’imagines viure com a casa però rodejat d’amistats on comparteixes les despeses de l’habitatge, l’oci o els espais comuns?  Aquest és el concepte del cohousing o cohabitatge, que consisteix en la convivència col·laborativa per compartir habitatge.

Una de les opcions de l’habitatge-col·laboració està centrada en la gent de la tercera edat com a alternativa a viure en residències per gent gran o en cases dels familiars.

Com funciona el cohousing o cohabitage?

A Catalunya, la convivència col·laborativa ja és una realitat. Els valors d’aquest tipus de convivència estan basats a crear un projecte vital entre amics, o persones que comparteixin els mateixos interessos, en una casa amb jardí o altres espais i serveis comunitaris com un fisioterapeuta, un espai per cuidadors, una piscina o una terrassa compartida.

Així doncs, qui és el propietari de la casa o habitatge que compartim? En realitat no es tracta del tipus d’hipoteca que tots coneixem, sinó que es tracta d’una hipoteca comunitària en la que una cooperativa cedeix l’habitatge als socis inscrits.

Per tant, els socis de la cooperativa són els que reben la cessió de l’habitatge pagant una quantitat en concepte d’entrada, la qual es retorna en el moment que el tornen a deixar.

El cohousing es gestiona a partir de la implicació de tots els membres de la cooperativa, on es prenen decisions conjuntes exercint el dret de vot personal. Per tant, en lloc de parlar d’una hipoteca individual, és en el cohabitatge quan parlarem d’una hipoteca comunitària.

Tot i que actualment la legislació basada en aquest model es mínima, disposem d’un organisme representatiu que impulsa aquest model d’habitatge, conegut com Sostre Cívic, sota la formula del MCU (Model de Cooperativa d’Ús).

A Catalana d’Habitatges Figueres comptem amb més de 40 anys d’experiència en el sector. Contacta amb nosaltres avui mateix i sol·licita més informació sense cap compromís. Ens avala una llarga trajectòria professional, la millor garantia per oferir una atenció personalitzada, transparent i discreta a tots els nostres clients.

Més informació: Api.cat