Cada vegada més sentim parlar sobre les cases ecològiques o l’arquitectura sostenible, però saps en què consisteixen les cases sostenibles? Com es construeixen?

 

Arquitectura i entorn

 

L’arquitectura sostenible tracta la construcció d’habitatges sobre el medi ambient intentant minimitzar al màxim l’impacte d’una nova edificació.

De fet, podem trobar molts tipus de cases sostenibles, així com diverses tècniques de construcció. Aprofitant la compra d’un terreny allunyat dels centres urbans, molts propietaris aprofiten a construir cases combinant materials de la construcció tradicional amb altres tipus que minimitzen el seu impacte en el medi ambient, aprofitant al màxim els recursos naturals de l’entorn i fomentant el reciclatge de materials.

L’habitatge ecològic reuneix una sèrie de característiques que poden variar en funció de les condicions particulars de l’entorn on s’emplaça un terreny. Per això, és important construir una casa sostenible coneixent el seu medi en profunditat.

 

Quins avantatges aporten les cases sostenibles en el medi ambient?

 


Els avantatges de construir una casa sostenible són diversos. Per començar, una vegada fem la valoració de l’espai i superfície disponible, podem començar a prioritzar la seva orientació i distribució.

Per exemple, no serà el mateix construir una casa en un entorn més humit, com pot ser vora un riu, que una casa en un entorn més sec. Per tant, el clima pot condicionar els materials de construcció i les fonts d’energia disponibles.

Altres factors climàtics, com el sol o el vent, també podran condicionar l’orientació de la casa. Per exemple, haurem d’orientar la casa segons l’acumulació de la calor del sol dels matins per tal de mantenir la calor acumulada a les tardes.

L’aïllament tèrmic, també serà fonamental per estalviar energia a la llar.

Poder aprofitar les fonts d’energia renovables també és un gran avantatge que ens permetrà combinar les diferents possibilitats d’energies disponibles. En aquest cas, es poden instal·lar plaques solars per aprofitar l’energia solar tèrmica durant tot l’any per la calefacció, l’aire condicionat i sobretot l’aigua calenta sanitària.

També podem aconseguir un estalvi d’aigua important amb la instal·lació de dispositius que permetin la recollida d’aigua de la pluja per utilitzar-la pel reg de plantes i la gespa o bé per rentar de roba.

En conclusió, podem afirmar que les cases ecològiques poden representar un estalvi important tant en la construcció de la casa, com en la despesa de subministraments a llarg termini. A més, emprar materials ecològics afavoreix la durabilitat de la casa, ja que solen ser molt més resistents.

 

Foto de freepik – www.freepik.es